Wat zou jij doen als er oorlog uitbreekt in je land? En als je alles achter moet laten? Hoe is de beleving van een vluchteling? Hoe kun je muziek maken met je lichaam? Hoe spelen musici in een orkest samen? Hoe is het om naar het theater te gaan? Wat doen muziek, beeld en effecten samen met je gevoel?
Dat zijn zomaar wat vragen die kinderen konden beantwoorden door het project ‘Concert voor Rafiq’. Tijdens een vijftal lessen in de school bereidden we ons voor op een echt concert in Orpheus in Apeldoorn. Bij het verhaal van de vluchteling Rafiq werd muziek gespeeld en door de leerlingen gezongen en muziek gemaakt. Voor het maken van de muziek gebruikten ze hun eigen lichaam (bodypercussie).
Nadat er in de klassen druk was geoefend en we op maandag afsloten met een generale repetitie in de gymzaal stapten we vanmiddag in de bus richting Apeldoorn. Natuurlijk voelde het een beetje als een schoolreisje, maar het was ook anders. Deze keer ging de bus niet richting dierentuin of richting pretpark. Vandaag ging de reis naar Orpheus, de schouwburg in Apeldoorn.
Sommige kinderen waren duidelijk onder de indruk van het imposante gebouw toen ze uit de bus stapten. Eenmaal in de zaal en op de plek maakten de zenuwen al snel plaats voor enthousiasme. “Hé, dat is die meneer van de filmpjes!” Een van de kinderen had de presentator herkend. We hadden op het digibord in de klas al kennis met hem gemaakt. Terwijl de musici speelden gaf hij met gebaren en middels zang aan wanneer de kinderen mochten zitten en staan. Ook wisten ze door zijn gebaren wanneer ze moesten inzetten en wanneer het tijd was voor bodypercussie.
Samen met het orkest, de dirigent, de presentator en de technici maakten we een mooie voorstelling. Echt een belevingsvoorstelling waarin muziek, zang, geluid, licht en beweging elkaar aanvulden en zorgden voor mooie effecten.
Na een slotapplaus was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan. Op school hebben we de concertervaring geëvalueerd. Het gebouw, de techniek, het orkest en de illustraties hadden wel indruk gemaakt. Ook het meedoen tijdens het concert werd als positief ervaren.